Diéta


Veľa ľudí už vyskúšalo aj naďalej skúša rôzne druhy diét. Niektoré z nich sú však nezdravé, nevyhovujú ich organizmu alebo úbytok kíl býva len krátkodobý. Aby organizmus si zachoval všetky živiny je potrebné ich dodávať pravidelne v rôznej forme. Konzumujte surovú stravu, bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny. Odporúčajú sa jesť ľanové semienka, ľanový olej, ryby ako sú makrely, losos, sardinky, kuracie a hovädzie mäso, mliečne výrobky, orechy, rôzne semienka, zelenina a ovocie.

U diét je dôležitý glykemický index. V diétach je odporúčané prijímať nižšie množstvo sacharidov, pretože sa z nich priberá. Konzumácia cukru a iných potravín s vysokým glykemickým indexom (GI) sa pri trávení rýchlo rozkladajú. Telo začne rýchlo produkovať inzulín, ktorý časť glukózy odsunie do buniek a zvyšnú časť premení na tuk. Prebytok inzulínu spôsobí, že krvný cukor prudko klesne a človek pociťuje hlad a chuť na sladké. To všetko vedie k nadváhe. Keď konzumujete potraviny s nízkym glykemickým indexom udržiavate hladinu cukru v rovnováhe stabilizovanú. Vďaka stabilizovanej hladine cukru ovládate chute, nemáte vlčí hlad a pritom chudnete. Medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom patria raž, pšenica, šošovica, zemiaky, brokolica, ovocné jogurty, jablká. Potraviny so stredným GI: ryža, chlieb, žltý melón, hrozienka, zemiaky na pare. Vysoký GI obsahujú pečené zemiaky, cornflakes, varená kukurica, červený melón.

Aby ste zabezpečili správnu hladinu GI konzumujte menšie porcie jedál každé tri hodiny. Potraviny pripravujte čo najkratšou tepelnou úpravou s pridávaním kyslej pochutiny ako je ocot alebo citrón. Vhodné je konzumovať vlákninu pred samotným chodom. Jedálny lístok dňa ma pozostávať z piatich chodov. Uvádzam príklad. Na raňajky si doprajte biely jogurt s ražným chlebom, na desiatu kiwi alebo grapefruit. Na obed celozrnnú ryžu so zeleninovým šalátom. Na olovrant surovú mrkvu. Na večeru je vhodná uvarená brokolica na pare.