Srdcová diéta


Srdcová diéta je pre mužov aj ženy rôzneho veku. Takúto srdcovú diétu podržte päť dní, ale pridržiavať sa výberu potravín môžete aj naďalej. Potraviny, ktoré by ste mali jesť počas tejto diéty bránia vzniku artérioskleróze. ......... Hlavnými potravinami v tejto diéte sú morské ryby, jablká, cesnak a cibuľa. Morské ryby neobsahujú tuk a obsahujú veľa vitamínu A. Jablká obsahujú pektín a vitamín C. Cesnak má za úlohu prečistiť cievy a reguluje správny tok krvi. Cibuľa zase bráni zrážaniu krvi.

Počas srdcovej diéty prijímate 2 až 3 litre tekutín, najlepšie vodu. Pri večeri si môžte dopriať aj 2 dl červeného vína, ktoré priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi.
Na raňajky je dobre si vybrať z týchto druhov potravín ako je biely jogurt, jablko, kúsok pšeničného chleba. Na pitie čerstvú pomarančovú šťavu alebo šálka zeleného čaju.
Na obed skúste dusené rybie filé na lyžici oleja alebo zapekané rybie filé so zeleninovým šalátom, sardinky z konzervy so šalátom s pridaním citrónovej šťavy. Môžete aj zeleninové jedlo pripravené z rôznych druhov zeleniny, ako je cuketa, mrkva, karfiol, cibuľa, petržlen. Ochutené majoránom alebo oreganom. Na večeru vyskúšajte cestovinové jedlá napríklad cestoviny so špenátom, cestoviny s brokolicou. Zemiaková polievka s mrkvou, zelerom, rascou a cesnakom, alebo len samotné zemiačky so strúhanou mrkvou pokvapkanú citrónom.